Tuesday, May 17, 2011

1st Tutorial : Favicon

Assalamualaikum , ouke , malam ni aku nak try buat tuto , favicon tutorial , tak tau favicon neh ap ? Favicon neh yang icon comel dekat tab tuu . Yang lambang blogger tapi ditukar kepada icon yang comel2 . ouke , jom ikut tuto neh . 




1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Template.


2. CTRL + F , cari code neh


                            </head> 
3. Then , copy code bawah neh pastuu paste atas </head> .




<link href='URL GAMBAR' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/> 
<link href='URL GAMBAR' rel='icon' type='image/x-icon'/>

 4. Gantikan dua - dua URL gambar dengan icon yang korang suka . 

5. Tayah preview SAVE ja terus :D . 

Gambar tu boleh cari dekat sini .


credit to : kak fyqa

16 Mei !



Assalamualaikum ~ jawab jangan tak jawab . ok , aku nak post pasal 16 Mei pulak la . tau kan ? HARI GURU <3 . ok , selalu kan aku sekolah petang n kelmarin aku sekolah pagi :D . boleh tahan seronok laa tapi mengantuk . dari pukul 7.30 pagi hingga 1.10 tengahari . pukul 7.30 dah kena beratur dekat tapak perhimpunan . 7.30 pagi sampai 10.00 pagi . lama kan ? hmm , kami dengar kakak2 senior menyanyi , cikgu2 sesi pagi menyanyi , serious SPORTING cikgu2 sesi pagi . SUKA <3 AUWW ! HAHA ! ouke .
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa , Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta ,  Jika hari ini  seorang Presiden sebuah negara , Jika hari ini seorang ulama yang mulia , Jika hari ini seorang peguam menang bicara , Jika hari ini seorang penulis terkemuka , Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa , Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa , Dengan lembut sabarnya mengajar menulis dan membaca .  
HAHA ! ouke la , bubye (:

Sunday, May 8, 2011

SELAMAT HARI MAK !

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh .. HAHA ! amacam ? alim dak aku hari neh ? HAHA ! ouke , berbalek pada title tuu . dah tengok kan ? "SELAMAT HARI MAK" .. HAHA ! aku tadak ibu , aku ad mak so aku wish SELAMAT HARI MAK laa . HAHA ! hng ad ? hmm , ouke . aku nak ucap SELAMAT HARI IBU , MAK , MUMMY , MAMA , UMMI n mcm2 lgi laa utok sume IBU , MAK , MUMMY , MAMA , UMMI n ap2 lgi laa panggilan mpa2 sume dekat mak2 mpa yng ad kat dunia neh . ouke . aku nak tny , mpa bgi pa kat mak mpa sempena HARI MAK neh ? HAHA ! aku ta bgi ap2 pon . tadak duet laa , aku juz nak bgi mak aku bahagia . ttao bule ka dakk . hehe . ouke , nak tgk dak pic mak aku dak ? nak ? sat sat 



HA ! neh laa PUAN ROZIAN RAMLI merangkap mak kepada aku . HAHA ! cantek kan ? mcm aku (agak perasan .. ignore jaa ayat neh) . HAHAHA ! ouke ouke . aku nak study pulakk . esok examm . ARGHHH ! ta sukaaa ! tapa laa . byee ! 

Friday, May 6, 2011

I MISS MY FRIEND :(

hyep hyep ! mcm mna korang ? sehat ? aku hari neh agak sedeh + selsema :( . ouke ! malam neh aku nak story morry pasal I MISS MY FRIEND :( . hmm , serious sedeh :( . ouke , aku nak bgi kat korang dialog aku dengan dea yng maybe buad dea touching .

DEA : wehh , KALAO AKU MINTAK KAPEL , HNG TERIMA DAK ? 
AKU : dakk .. 
DEA : ohh , hmm ~ tapa .. 
AKU : ouke :D 


HA ! neh laa dialog nya , serious .. aku ta sgka dengan ayat "DAK" tuu bule buad dea touching . ouke , sumpah aku dah anggap dea mcm abnx kandong aku . ya Allah . byk nya dugaan yng hng bgi kat aku . lepaz 1 , 1 lgi mai . hmm , tdi aku suroh laa FAIZ tlg mintak maaf kat dea cuz faiz neh kan bezfren dea . then faiz tu kata .

FAIZ : wehh , dea kata dea maaf kan hng tpi jgn chat ngn dea . 
AKU : ohh , ouke tpi ap sebab dea tamao chat ngn aku ? 
FAIZ : ntah laa . 
AKU : hmm , klao maaf kan aku sebab terpaksa , ta payah laa . aku tao dea benci aku , klao nak benci aku , benci ja la . aku ta kesah , aku tao aku spa . 
FAIZ : dakk , dea ta benci hng , hng jgn la ckp cam tu . dosa tao dak ? 
AKU : ohh , hmm , ouke ouke . 


hmm , see ? 6pak sangad dea benci aku . dah benci tu , ngakurw ja la . serious aku sedaq spa la aku bagi dea . hmm , actually , aku dah tak tao nak bgtao cam na kat mpa mlm neh . serious sedehh . byangkan , dqi pukol 8 lebeh tdi smpy sekarang aku nanges , 2 jam lebeh kod . dah bengkak pon mata aku neh . tapa laa , aku dah penad taip2 neh . ouke , bubye :') :'(